Dan Hrvatskih željeznica

Dana 5. listopada 1990. godine Hrvatski sabor je donio odluku o osnivanju Hrvatskih željeznica. Sve pruge na području Republike Hrvatske od tada su organizirane pod istom upravom. Do tada su pruge na području Ploče - Metković i Vrpolje - Šamac bile pod upravom željezničkog transportnog poduzeća Sarajevo, a na području Istre  pod upravom željezničkog gospodarstva Ljubljana.

Danas obilježavamo taj dan i s ponosom podsjećamo na dugu tradiciju željeznice jer je željeznica jedan od najstarijih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj. Simbol je civilizacije i državnosti, sustav u čiji su dio ugrađene osobine njenih radnika i njihovih obitelji.

HŽ Cargo d.o.o. osnovan je 2007. godine kao samostalno poduzeće i nastavilo je s pružanjem usluge željezničkog teretnog prijevoza na području Republike Hrvatske. Danas, na liberaliziranom tržištu željezničkog teretnog prijevoza, kada se teži jedinstvenom europskom željezničkom tržištu, cilj nam je ostati pouzdan poslovni partner korisnicima naših usluga i biti dobar poslodavac svojim zaposlenicima. U ostvarivanju tog cilja važno nam je povjerenje naših korisnika i radnika koji svojim radom svakodnevno dokazuju da možemo biti lider na tržištu.

Ovom prigodom zahvaljujemo korisnicima na iskazanom povjerenju, a svim generacijama željezničara i radnika koji su ugradili svoj radni vijek u napredak željeznice želimo sretan Dan Hrvatskih željeznica.