Održana konferencija

Dana 4. listopada održana je konferencija za novinare u povodu obilježavanja Dana Hrvatskih željeznica. U povodu Dana Hrvatskih željeznica danas 4. listopada održana je konferencija za novinare uprava HŽ Carga, HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Infrastrukture kojoj je nazočan bio i resorni ministar dr. sc. Siniša Hajdaš Dončić.

Podsjećajući da gašenjem HŽ Holdinga, od 1. studenoga prošle godine u Hrvatskoj posluju tri zasebna poduzeća - HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo, u uvodnom govoru  ministar je naglasio da se Dan HŽ-a zadnji put obilježava na ovakav način. Nakon što je ukratko predstavio poslovanje HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza,  o Programu restrukturiranja HŽ Carga ministar je rekao da je prema tom programu i operativnom kapacitetu izlučen višak od 1500 radnika, od kojih je polovica zbrinuta uz isplatu poticajnih otpremnina.  

- Ministarstvo trenutačno vodi pregovarački postupak s rumunjskom privatnom tvrtkom koja je pobijedila na natječaju za kupnju 75% udjela u HŽ Cargu. Rokovi u tom postupku nisu predvidljivi, ali vjerujem da će u roku od tri do četiri tjedna odvjetnički timovi Hrvatske i Rumunjske završiti s usklađivanjem ugovora. Rumunjski investitor poštuje rokove i garancije, ali provodi i dubinsko snimanje nakon čega će se finalizirati ugovor. Zaključno, sve tri tvrtke imaju perspektivu, siguran put razvoja, bez obzira na to što će, duboko se nadam, HŽ Cargo biti privatiziran, i definitivno imaju mogućnost za dobar rad, napredovanje i udovoljavanje zahtjevima svih korisnika usluga. - rekao je ministar.    

Ivan Lešković, predsjednik Uprave HŽ Carga, u svom je govoru istaknuo:
- Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je HŽ Cargo bolja kompanija nego što je bila prije godinu dana. Temeljimo to na pokazateljima naših prijevoznih rezultata koji će prema potpisanim ugovorima nadmašiti prošlu godinu. Očekujemo porast prijevoza tereta i do 10 posto. Takve prijevozne rezultate temeljimo na povećanom prijevozu prvenstveno iz jadranskih luka, prije svega Luke Rijeka i Ploča, kao i srednjodalmatinskih luka.

Dodao je i da će se i u nastavku Programa restrukturiranja nužno morati provoditi i ostali predviđeni rezovi koji uključuju i daljnje smanjenje broja radnika kako bi tvrtka mogla konkurirati drugim kompanijama koje prevoze u Europi.

- Naš posao je i u ovom periodu težak s obzirom na to da imamo stare prijevozne kapacitete, nemamo dovoljno novca za održavanje, a sustav HŽ-a pokriva određena područja što će uskoro biti izostavljeno. Radnicima HŽ Carga te su okolnosti poznate i  postoji spremnost da se radi još bolje i uspješnije. – rekao je na kraju Lešković.

Dan Hrvatskih željeznica obilježava se 5. listopada u znak sjećanja na odluku koju je Hrvatsku sabor donio 5. listopada 1990. a kojom su osnovane Hrvatske željeznice te su prvi put sve pruge na području Hrvatske organizirane pod jedinstvenom upravom.