Imenovan novi direktor

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je Zaključak za opoziv predsjednika i članova Uprave društva HŽ Cargo d.o.o., Zaključak za imenovanje predsjednika Uprave društva HŽ Cargo d.o.o., te Zaključak za opoziv predsjednika Nadzornog odbora spomenutog društva.

Usvojenim zaključcima opozvan je dosadašnji predsjednik Uprave HŽ Carga d.o.o. Ivan Lešković, dok je na mjesto direktora imenovan Danijel Krakić. Također, s mjesta članova Uprave HŽ Carga d.o.o. opozvani su dosadašnji članovi Vlado Hanžek i Zlatko Martić.

S obzirom da je danas imenovani direktor HŽ Carga Danijel Krakić dosada obnašao dužnost predsjednika Nadzornog odbora spomenutog društva, danas je opozvan s te dužnosti.

Što se tiče smijenjene Uprave HŽ Carga, ministar je naglasio kako je ta tvrtka bila najlošija od tri željezničke tvrtke što se tiče realizacije postupaka racionalizacije poslovanja.

- Očekivanja su bila da se otpusti višak zaposlenih, konkretno se radi o 1.200 do 1.500 zaposlenika za koje HŽ Cargo nema poslova, a istodobno trošak na plaće zaposlenih čini 75 posto troškova tvrtke. HŽ Cargo mjesečno ostvaruje oko 30 milijuna kuna prihoda, dok mu je mjesečni trošak 60 milijuna kuna. Bez oštrih i brzih rezova te drukčije reorganizacije i racionalizacije poslovanja tvrtke HŽ Cargo bi otišao u stečaj. Mi to pokušavamo spriječiti i vjerujem da ćemo u tome imati potporu sindikata. Rješenje za višak zaposlenih je da, a govorimo o 1500 ljudi, neće dobiti klasične otkaze, već bi bili premješteni u Željeznički fond, koji funkcionira kao fond solidarnosti, preko kojega bi dobivali plaće, a tvrtku bi u tom slučaju ti zaposlenici stajali dvostruko manje“, objasnio je ministar Hajdaš Dončić.

Kad HŽ Cargo profunkcionira za dio zaposlenika, ovisno o poslovima i potrebama postojala bi mogućnost da se vrate u tvrtku, a preostali višak zaposlenih mogao bi iz tvrtke biti otpremljen putem poticajnih otpremnina.
- Dosadašnja Uprava HŽ Carga to nije provela zbog čega je morala biti smijenjena. Od Danijela Krakića, koji dolazi na čelo tvrtke s mjesta načelnika Sektora za željeznice, ali i s mjesta predsjednika NO HŽ Carga, očekujemo da će reorganizirati poslovanje tvrtke, napraviti ove neminovne rezove i racionalizaciju, kako tvrtka ne bi otišla u stečaj. - rekao je ministar.