Posjet direktora CER-a

U Zagrebu je 19. ožujka 2014. održan sastanak predstavnika HŽ Carga i Zajednice europskih željezničkih poduzeća i upravitelja infrastrukture (CER).

Na sastanku su bili nazočni izvršni direktor CER-a Libor Lochman i šef međunarodnih odnosa Matteo Mussini, kao i direktor HŽ Carga Danijel Krakić sa suradnciima. 

Predstavnici CER-a ukratko su predstavili teme koje se pripremaju za raspravu u Europskom parlamentu, kao i aktivnosti lobiranja u Europskoj komisiji koje se odnose na izmjene direktiva u Četvrtom željezničkom paketu. U suradnji sa svojim članovima CER definira smjernice i izmjene amandmana o kojima svaki član informira svojeg zastupnika u Parlamentu pa se očekuje i da će hrvatski europarlamentarci poduprijeti prijedloge za bolji status europskoga željezničkog sustava.

Jedna od tema sastanka bila je tehnički stup Četvrtoga željezničkog paketa koji uključuje regulaciju Europske željezničke agencije (ERA) koja bi trebala postati mjerodavno tijelo za autorizaciju vozila i certifikaciju sigurnosti u Europskoj uniji. Predstavnici CER-a predstavili su i termine glasovanja za Četvrti željeznički paket do 1. srpnja 2014. kada će Italija početi predsjedanje EU-om.

Sudionici sastanka raspravljali su i o prijedlogu Europskog parlamenta o upotrebi megakamiona u prekograničnom prometu, što bi se moglo loše odraziti na željeznički teretni prijevoz. Potpisavši Deklaraciju koja se protivi upotrebi megakamiona, HŽ Cargo se pridružio inicijativi koju je regionalna skupina G4 proslijedila Europskoj komisiji.

Direktor HŽ Carga predstavio je proces restrukturiranja i poslovanje društva, kao i suradnju s jadranskim lukama, te je dodao da se očekuje da će Strategija prometnog razvitka RH, koja se temelji na smjernicama Bijele knjige o prometu, biti objavljena tijekom ove godine.

Nakon sastanka predstavnici CER-a posjetili su HŽ Infrastrukturu i HŽ Putnički prijevoz.
 
19.3.2014.