Vlada odobrila kredit

 
Vlada je 10. travnja odobrila kreditno zaduživanje HŽ Cargu u iznosu od 250 milijuna kuna radi pokrića troškova financijske konsolidacije i zbrinjavanje viška zaposlenih.

HŽ Cargo zadužuje se kod zajednice ponuditelja Hrvatske poštanske banke i Croatia banke, za što će Vlada izdati državno jamstvo. Od ukupnog iznosa kredita, 120 milijuna kuna namijenjeno je financijskoj konsolidaciji, a 130 milijuna kuna za zbrinjavanje viška zaposlenih. Na sporazumni prekid radnog odnosa odlučilo se 216 radnika, na zbrinjavanje u Željeznički fond 202 radnika, a program zbrinjavanja radnika nastavit će se prema odredbama čl. 120 Zakona o radu. Otplata kredita je jednokratna, odnosno godinu dana od zadnjeg korištenja kredita, uz redovitu kamatnu stopu u visini 6,55 posto godišnje, s tim da je ugovoren obračun i plaćanje kamata polugodišnje primjenom proporcionalne metode.
 
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je na sjednici Vlade da je kredit dio plana restrukturiranja HŽ Carga. Sukladno tom planu, kredit bi se u roku godine dana trebao zamijeniti dugoročnim kreditom bez državnog jamstva. Vlada je dala i suglasnost na smjernice plana restrukturiranja HŽ Carga za razdoblje od 2014. do 2018. godine. Plan će HŽ Cargo uputiti Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, a treba ga odobriti Europske komisija.

- Ostvarenje plana restrukturiranja je uvjet opstanka HŽ Carga. - rekao je ministar Hajdaš Dončić. Prema tom planu, država će preuzeti 800 milijuna kuna obveza HŽ Carga, broj zaposlenih bit će smanjen, smanjit će se plaće, a dio ovisnih društava bit će privatiziran ili pripojen matici.
Plan je rađen vrlo konzervativno, uz pretpostavku daljnjeg pada prometa od 14 posto pa se očekuje da će ga Europska komisija odobriti.

11.4.2014.