Potpisan Sporazum o strateškoj suradnji

Dana 5. ožujka 2015. godine, u Varšavi,  PKP Cargo, poljski nacionalni operater željezničkog teretnog prijevoza i HŽ Cargo potpisali su Sporazum o strateškoj suradnji. Potpisani sporazum je važan element strategije širenja na srednju i južnu Europu. Tvrtke će surađivati ​​na unapređenju pružanja usluga svojim sadašnjim i novim korisnicima, povećanju prijevoza tereta na baltičko - jadranskom koridoru i uspostavi izglednih zajedničkih logističkih ponuda. Suradnja će omogućiti poboljšanje usluge intermodalnog prometa i pružanja logističkih usluga na Baltiku, Jadranu, sjevernim morima i Balkanu.

"Ovo je važan korak u strategiji razvoja i širenja PKP Carga u srednjoj i južnoj Europi te u učinkovitom korištenju kapaciteta sjeverno - jadranskih prometnih koridora. Suradnja s HŽ Cargom savršen je dodatak na akviziciju s AWT-om. To je naša prilika da steknemo nove korisnike, ne samo na području Balkana. Velike investicije u hrvatske luke pružaju priliku za povećanjem opsega intermodalnog prijevoza i sklapanja novih poslova. U pružanju prijevoznih usluga u nekim europskim zemljama dominiraju nacionalni prijevoznici s tržišnim udjelom od 70% do 80%, stoga, strateški savezi s lokalnim liderima predstavljaju formulu uspjeha u ostvarenju daljnjeg razvoja međunarodnih aktivnosti ", izjavio je izvršni direktor PKP Carga, Adam Purwin.

Tvrtke će također surađivati u prodajnim aktivnostima i pružanju zajedničkih usluga korisnicima. Operativne sinergije će se postići zahvaljujući boljoj iskoristivosti željezničkih vozila i uzajamnim pristupom terminalima.

"Grupacija PKP CARGO jedna je od najvećih igrača na europskoj karti željezničkog teretnog prometa. Naša tvrtka je stekla jakog strateškog partnera, zahvaljujući kojem ćemo zajedničkim snagama proširiti naš portfelj logističkih usluga i razmijeniti know-how. Za obje tvrtke je strateška suradnja prilika za proširenjem uslužnih logističkih lanaca s pristupom na tri mora i nekoliko većih europskih luka ", izjavio je predsjednik Uprave HŽ Carga Danijel Krakić.