Obilježena 155. obljetnica prve pruge u Hrvatskoj


U petak 24. travnja u željezničkom kolodvoru Čakovec proslavljena je 155. obljetnica željezničke pruge u Hrvatskoj. Na taj je dan davne 1860. novoizgrađenom prugom koja je od Nagykanizse (Velike Kaniže) u Mađarskoj preko Kotoribe i Čakovca vodila do Pragerskoga u Sloveniji prošao prvi vlak kroz Hrvatsku.

Svečanosti su prisustvovali zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, župan međimurski Matija Posavec, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Carga Danijel Krakić te drugi dužnosnici i uzvanici.

Predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture, Renata Suša, istaknula je: „Ponosni smo na svoju tradiciju jer smo i jedan od prvih deset najstarijih  gospodarskih subjekata u Hrvatskoj. Ove godine obilježavamo i 140 godina pruge Zagreb – Karlovac, 110 godina pruge Osijek – Đakovo - Vrpolje, 90 godina pruge Gračac – Knin, a nakon niza godina ove godine započinjemo graditi još jednu novu prugu Gradec – Sv. Ivan Žabno“.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza, Dražen Ratković, napomenuo je da danas  na području Međimurske županije voze 64 vlaka te se preveze 640 tisuća putnika godišnje. Izrazio je i nadu da će se broj putnika povećati jer su nedavno obnovljene dvije nove međunarodne linije iz Čakovca prema Lendavi i Ormožu, u promet su krenuli prvi vlakovi iz serije 44 nova vlaka, a uskoro kreće i projekt informatizirane prodaje karata.

Danijel Krakić, predsjednik Uprave HŽ Carga, rekao je: „Naša glavna zadaća je učinkovito djelovati u regiji, zadržati i povećati promet na međunarodnim koridorima i hrvatskim lukama,  brinuti o zadovoljstvu korisnika te biti strateški partner u prijevozu najvećim hrvatskim gospodarskim subjektima. Unatoč dobroj razvijenosti Međimurja želja nam je da se ovaj kraj razvija još više i još brže, a da željeznički teretni prijevoz upravo zbog svih spomenutih prednosti bude u funkciji gospodarstva Županije i poveže je s tržištem diljem svijeta. Zadovoljstvo mi je što danas mogu istaknuti i rad naše radionice RŽV Čakovec koja se nalazi ovdje u neposrednoj blizini, čiji vrijedni radnici već 70 godina sudjeluju u razvoju gospodarstva ovog kraja.“

U svom govoru gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač rekao je da je željeznica Čakovcu donijela prosperitet i ubrzan razvoj te da je željeznica Međimurcima omogućila odlazak na školovanje i odlazak u svijet. Drago mu je da je željeznica nakon niza godina prioritet ove zemlje te je izrazio nadu da će to osjetiti i građani Čakovca.

U obraćanju okupljenima međimurski župan Matija Posavec rekao je da Međimurska županija u cijelosti subvencionira putovanje vlakom za srednjoškolce.
- Kroz Međimursku županiju prođe 70.000 tona tereta i nadam  se će se taj broj povećavati, što znači da će se i Međimurci vraćati raditi na željeznicu. Uz to zahvaljujem HŽ Putničkom prijevozu na uvođenju novih međunarodnih linija koje će doprinijeti turističkom razvoju ovoga kraja.
Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, rekao je da je nakon niza godina neulaganja, godine 2012. nastupilo novo razdoblje za željeznicu u Hrvatskoj te da ova vlada  obnavlja postojeće pruge,  nabavlja nove vlakove i koristi sredstva iz EU-ovih fondova za gradnju novih pruga.

Uzvanici su imali priliku razgledati izložbu „Željeznički kolodvori u Hrvatskoj ‒ regija sjeverozapad“ postavljenu u kolodvorskoj čekaonici. Na proslavi su sudjelovale i članice djevojačkog zbora Mozartine i članovi KUD-a „Željezničar“ iz Varaždina te naš poznati  zabavljač Luka Bulić, koji je goste razveselio na sebi svojstven način priredivši mali glazbeno-estradni šou.

Po završetku svečanosti okupljeni su se uputili u razgledavanje postrojenja RŽV Čakovec, u kojemu se grade i čelične konstrukcije sanduka za nove vlakove HŽ Putničkog prijevoza.