Delegacija CER-a u posjetu Hrvatskoj

Delegacija Europske zajednice željezničkih i infrastrukturnih poduzeća CER (Community of European Railway and Infrastructure Companies) na čelu s predsjednikom Liborom Lochmanom, 13. travnja održala je sastanak s predstavnicima poduzeća HŽ Carga, HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture pomoćnik ministra Alen Gospočić i savjetnica ministra Nikolina Brnjac. Predstavnici željezničkih poduzeća predstavili su aktualnosti vezane uz poslovanje, projekte i planove. Predsjednik Uprave HŽ Carga Danijel Krakić govorio je o izazovima teretnog prijevoza i pozicioniranju na liberaliziranome tržištu teretnog prijevoza u Hrvatskoj  te o programu restrukturiranja. HŽ Cargo je u 2015. godini zadržao većinski udio u željezničkom teretnom prijevozu u Hrvatskoj u iznosu od 98,7% uz povećanje NTKM ( neto tonskih kilometara) i prihoda u odnosu na prošlu godinu.
 
HŽ Infrastruktura predstavila je svoje ključne infrastrukturne projekte održavanja i modernizacije željezničke mreže. Istaknuto je intenziviranje aktivnosti u projektima koji su sufinancirani s 85 posto EU-ovih sredstava: rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci te izgradnji nove pruge na dionici Gradec – Sveti Ivan Žabno ukupne vrijednosti milijardu i 700 milijuna kuna. Predstavljeni su i budući EU-ovi projekti u vrijednosti od milijardu i 300 milijuna kuna:  „Rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Vinkovci – Vukovar“, „Rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok“ te „Rekonstrukcija željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica“ i izgradnja intermodalnog kontejnerskog terminala Brajdica.
 
HŽ Putnički prijevoz predstavio je poslovanje poduzeća, 44 nova vlaka, projekt Integralnog sustava prodaje i rezervacije karata te projekte financirane zajmom Svjetske banke koji obuhvaćaju informatizaciju poduzeća, obnovu postojećeg voznog parka i otpremnine za zaposlenike.
 
U ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture pomoćnik ministra Alen Gospočić zahvalio je CER-u na zauzimanju za napredak upravitelja željezničke infrastrukture i prijevoznika kako na razini Hrvatske tako i na razini Europe. Istaknuo je potporu resornog ministarstva aktivnostima koje željeznička poduzeća poduzimaju u cilju što boljeg pozicioniranja na prometnom tržištu.    
 
Predsjednik CER-a Libor Lochman govorio je o Četvrtom željezničkom paketu čija je svrha ukloniti preostale prepreke u stvaranju jedinstvenoga europskog željezničkog tržišta. Paket obuhvaća zakonodavne prijedloge na temelju kojih će se provesti reforma željezničkog sektora EU-a, a čiji je cilj osigurati  višu razinu sigurnosti, interoperabilnosti i pouzdanosti europske željezničke mreže. Lochman je naveo kako će krajem travnja Europski parlament raspravljati o tehničkome dijelu Četvrtog željezničkog paketa te se očekuje i njegovo donošenje. Njegova priprema trajala je od 2011., a očekuje se kako će njegova implementacija trajati od dvije do tri godine, pri čemu je, kako je istaknuo Lochman, poželjan angažman i stručnjaka iz hrvatskoga željezničkog sektora.