Održano 7. međunarodno savjetovanje HDŽI-a

Dana 4. listopada 2016. u vijećnici Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu održano je 7. međunarodno savjetovanje o željeznici u organizaciji Hrvatskog društva željezničkih inženjera (HDŽI) i suorganizaciji HŽ Carga, HŽ Putničkog prijevoza te HŽ Infrastrukture.
 
Uvodni govor održala je doc. dr. sc. Danijela Barić s Fakulteta prometnih znanosti (FPZ) i predsjednica HDŽI-a, koja je ukratko predstavila ciljeve Društva: Danas želimo biti mjesto susreta željezničkih inženjera i mjesto razmjene novih ideja. Nadam se da ćemo biti mjesto na kojemu će se dogoditi nova suradnja i time potaknuti uspješnost svih željezničkih dionika koji mogu doprinijeti realizaciji ciljeva željezničkog sektora.
Uvodno izlaganje održao je i predsjednik Uprave HŽ Carga, Danijel Krakić,  koji je tom prilikom govorio o izazovima teretnog prijevoza i pozicioniranju na liberaliziranome tržištu teretnog prijevoza u Hrvatskoj  te o programu restrukturiranja.
 
Cilj ovogodišnjeg savjetovanja bio je predstaviti suvremene tehnologije i tehnička rješenja za infrastrukturne podsustave i željezničke prijevoznike, a tijekom savjetovanja predstavljeni su planovi i mogućnosti nacionalnih željezničkih prijevoznika i upravitelja infrastrukture, projekti Međunarodne željezničke unije (UIC) na području jugoistočne Europe i inovacije u području prateće industrije. 
 
U sklopu savjetovanja predstavljen je i Savez za željezničke inovacije u jugoistočnoj Europi (SEESARI), koji je osnovao UIC i kojemu je partner HDŽI.
 
Uz predstavnike tri nacionalna željeznička poduzeća, resornog ministarstva i FPZ-a, savjetovanje je okupilo i predstavnike kompanija čija je djelatnost vezana uz željeznički sektor, među kojima su Ericsson Nikola Tesla, KONČAR - Električna vozila, Elektrokem, Radionica željezničkih vozila Čakovec, KING ICT, Plasser&Theurer, Getzner Werkstoffe, Siemens, GEOBRUGG, Kapsch CarrierCom, Tensar International, TD KotonTeks i Thales Austria.
 
Pokrovitelji savjetovanja su Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture te Međunarodna željeznička unija (UIC) , a partner Europski savez društava željezničkih inženjera (UEEIV).