Vlada prihvatila ponudu

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila ponudu rumjunske kompanije S.C. Grup Feroviar Roman S.A. za kupnju 75 postotnog udjela u HŽ Cargu. 
U postupku prikupljanja ponuda za HŽ Cargo, započetom krajem 2012., u prvom se krugu za kupnju 75 posto državnog udjela  javilo sedam ponuditelja, no na pozivni natječaj u svibnju ove godine pristigle su tri ponude.
Od njih je samo ponuda rumunjskog ponuđača ocijenjena kao potpuna i valjana, odnosno zadovoljila je svih 11 uvjeta iz natječaja, rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.
Prema ponudi rumunjski bi partner za kupnju HŽ Carga odmah, odnosno 30 dana od potpisa ugovora, uplatio 30 milijuna eura za otplatu glavnice kredita pokrivenog državnim jamstvo, 10 milijuna eura kao obrtna sredstva za pokriće obveza dobavljačima i plaće zaposlenicma, a 20 milijuna eura za ulaganja.
U roku od godine dana rumunjski partner bi uplatio još oko 80 milijuna eura za prebacivanje dugoročnih kredita osiguranih državnim jamstvom, za što ima i jamstvo rumunjske razvojne banke, objasnio je ministar.
Vlada je odlukom prihvatila ponudu te odredila da će Feroviar većinski udio u HŽ Cargu steći pod uvjetima koji će se odrediti kupoprodajnim ugovorom.

24.7.2013.