Vlada prihvatila izvješće

Vlada je 2. svibnja prihvatila izvješće o provedenom postupku prikupljanja pisama interesa i pregovorima s potencijalnim investitorima u vezi promjene vlasničke strukture HŽ-a Cargo te ovlastila Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture da provede postupak prikupljanja obvezujućih ponuda. Četiri kompanije pozvane su da podnesu obvezujuće ponude za kupnju udjela u HŽ Cargu. Potenicjalni kupci su domaći konzorcij koji čine Đuro Đaković Holding i fondovi Questus i Nexus, češki AWT, rumunjski Feroviar i austrijski Rail Cargo. Njihove ponude vrednovat će se prema predloženom planu restrukturiranja, a ulagači će moći preuzeti do 75% udjela u HŽ Cargu dok će ostatak udjela ostati u vlasništvu RH. 

Iskaz interesa u obliku pisma interesa, poslala su sljedeća društva: DEAL d.o.o., Nexus Private Equity Partneri d.o.o. (za fond Nexus FGS), Quaestus private Equity d.o.o. ( za fond Quaestus Private Equity Kapital II) i Đuro Đaković Holding d.d., AT Kearney GmbH, Rail Cargo Austria AG, DB International GmbH, SC Grup Feroviar Roman S.A., Advanced World Transport (AWT) B.V.

Pristigle ponude pregledalo je Povjerenstvo Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, a ponuđači su bili pozvani da pred Povjerenstvom predstave planove i mogućnosti za sudjelovanjem u postupku restrukturiranja HŽ Carga. Povjerenstvo je 19. i 27. ožujka provelo pregovore i pripremilo izvješće za Vladu.

Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u postupku restrukturiranja društva HŽ Cargo d.o.o., koje je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uputilo u ime Vlade RH, 8. siječnja 2013., uključuje i mogućnost stjecanja njegovih poslovnih udjela, a rok za podnošenje prijava bio je do 31. siječnja 2013. godine do 16.00 sati.

2. 5. 2013.